Setmana de la Ciència

Cada any, a Prat Educació, celebrem la Setmana de la Ciència. L'objectiu és apropar la ciència i la tecnologia al nostre dia a dia, sempre des d'un punt de vista crític i amb una mirada social.

Amb la Setmana de la Ciència d'aquest curs, ja portem 3 edicions! Gaudeix de les primeres edicions en els següents enllaços:

En aquesta tercera edició, tot i estar encara sotmeses a restriccions per la pandèmia, hem aconseguit fer forces activitats i n'hem dissenyat un parell a l'exterior.

Activitats:
  • 11 de novembre: visita guiada a l'exposició Imaginary, una simfonia matemàtica, a la facultat de matemàtiques de la UPC.
  • 15 de novembre: Xerrada i visita titulada Superilles: per què?, a càrrec de la Raquel Puerto, arquitecta i professora de Prat Educació.
  • 16 de novembre: Tallers IDAEA-CSIC sobre sostenibilitat.
  • 16 de novembre: Eco-consciousness, photo story activity, a càrrec del professorat de l'escola i dins del marc del projecte STEAMFUL.
  • 16 de novembre: Visita al laboratori de Motors tèrmics de la UPC, a càrrec del professor Vicente Medina.
A Prat Educació estem #tocatsperlaciencia

Imaginary: una simfonia matemàtica

L'alumnat de 1r de Batxillerat científic ha visitat l'exposició Imaginary, una simfonia matemàtica, que actualment es pot visitar a la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, dins de les activitats que s'estan realitzant per al 50è aniversari de la UPC. 
Amb l'acompanyament del professor Jordi Guàrdia, l'alumnat ha pogut observar i entendre de primera mà com a partir de les matemàtiques es poden modelar superfícies i figures en 3D, crear mosaics, treballar en robòtica, intel·ligència artificial, dissenyar nous instruments i construir poliedres. 
Al final de la visita hem tingut temps de treballar papiroflèxia, per entendre com les matemàtiques les podem trobar també mentre modelem el paper. 
Ha estat una experiència que ens ha ajudat a obrir la ment i conèixer la base per possibles professions de futur!

Superilles: per què?

Com volem que sigui la nostra ciutat en el futur? 
L'arquitecta i professora de Dibuix Tècnic a Prat Educació, Raquel Puerto, ens ha preparat una activitat per conèixer el projecte barceloní de les superilles. 
L'activitat ha inclòs una sessió descriptiva on la Raquel en ha donat a conèixer el projecte, els agents implicats en la redacció de la proposta i la seva evolució al llarg dels anys.
En una segona fase, ens ha dut a visitar una de les superilles, la del mercat de Sant Antoni. Així hem pogut experimentar el que se sent passejant per un eix verd. 
També hem aprofitat per conèixer què és un punt verd i què és un local de reparació i reutilització obert a la ciutadania. 


Tallers IDAEA-CSIC sobre sostenibilitat

L'alumnat de Batxillerat Científic ha visitat l'Institute of Environmental Assessment and Water Research (IDAEA-CSIC), on ha participat en dues xerrades sobre el medi ambient:
  1. Saps què respires? L'aire de Barcelona està més contaminat del que ens pensem i coses tan simples com la campana extractora o tenir una bona ventilació ens pot ajudar en una millor qualitat de vida. Vam poder mesurar el diòxid de carboni generat per una espelma i va ser impressionant l'abast de la dispersió. De fet, vam poder veure l'efecte d'una bona ventil·lació en aquesta dispersió. Impressionant ara que estem tant sensibilitzades amb la dispersió del virus! 
  2. Green thinking: dissenyant idees per a un futur sostenible Petites idees i propostes poden fer canviar el món i en aquest taller vam poder tastar com s'elaboren algunes d'aquestes propostes. Seguint uns procés molt dinàmic, creatiu i fins i tot desordenat, vam poder aconseguir alguns eslògans molt inspiradors que podrien arribar a motivar a la població a fer petits canvis en el reciclatge o el consum i, així, millorar la societat. 


Eco-consciousness
Dins el projecte Erasmus+ STEAMFUL, com a resultat de la mobilitat a Itàlia que vam dur a terme a l'octubre, volíem conscienciar al nostre alumnat sobre els petits canvis que podem fer en el nostre dia a dia per aconseguir una societat més sostenible. Per això vam crear aquesta activitat: Eco-consciousness, on l'alumnat havia de crear una història amb un missatge contundent i comunicar-la al voltant de poques imatges i frases curtes (com en un còmic). Ho vam fer a l'aire lliure, al Palau Reial, i tota l'activitat es va fer en anglès.


Visita al laboratori de motors de la UPC

Tancant la setmana de la ciència, alguns i algunes alumnes de Batxillerat han volgut venir a la UPC a conèixer més de prop els estudis tecnològics (enginyeria, informàtica i arquitectura). El professor Vicente Medina, del departament de Màquines i Motors Tèrmics, ens ha ensenyat el laboratori de motors, hem pogut veure un motor Stirling en funcionament, hem vist bancs d'assaig i hem identificat alguns dels reptes de futur. També hem parlat dels diferents estudis tecnològics, dels reptes que experimenta l'estudiantat i de les diferents competències i sortides professionals.


Setmana de la Ciència Setmana de la Ciència Reviewed by Anonymous on November 01, 2020 Rating: 5

No comments:

Follow Us

Powered by Blogger.