LQ3: roba seca

Per què s'asseca la roba quan la pengem a l'ombra?

Autores: Marta i Nerea


El procés d’assecament d’una peça de roba es deu a la evaporació de l’aigua. L'aigua en estat líquid, està formada per molècules molt juntes les unes amb les altres i que es mouen relliscant i xocant entre elles. En canvi les molècules d’un gas són independents i es mouen per l'espai a velocitats considerables. En el líquid en estar contínuament xocant algunes molècules adquireixen la velocitat suficient per alliberar-se en forma de vapor. Aquestes molècules que s’alliberen al ajuntar-se amb l’aire formen una espècie de núvol de vapor al costat de la superfície, aquest si es va fent gran i xoca amb la superfície de l’aigua es tornarien a quedar atrapades pel líquid. Amb el temps es produeix un equilibri entre l’aigua i el vapor ja que s’escapen tantes molècules com tornen. 

Una forma de trencar aquest equilibri consisteix en eliminar el vapor d’aigua amb l’aire. L’aire arrossega el vapor i d’aquesta manera evita que les molècules es reincorporin al líquid de nou. Aquest intentar recuperar l’equilibri deixant que altres molècules d’aigua s’evaporin. Al estendre la roba el que estem fent és estirar-la per així l’aire poder mantenir contacte amb una gran superfície. Les molècules utilitzaran aquesta superfície per alliberar-se i convertir-se en vapor. El vent el que fa es emportar-se aquest núvol de les molècules, les molècules restants van repetint aquest procediment fins deixar la roba seca. Al haver poc aire l’únic canvi que es troba és que la roba tarda més temps en assecar-se. El sol accelera aquest procés, ja que les molècules d’aigua amb la calor s’escapen més ràpid.


Compte: quan l'aigua s'evapora no està bullint!!

Autor: Enric P.


Definim el punt d'ebullició com les condicions de pressió i temperatura en les quals es produeix el canvi d'estat d'una matèria que passa de líquid a gasós. El concepte, en concret, és refereix a la temperatura que provoca que la pressió de vapor d'un líquid iguali la pressió de vapor del mitjà en qüestió.
En altres paraules, el punt d'ebullició fa esment a la temperatura en la qual un líquid bull, la qual està vinculada a les propietats específiques del líquid, i no a la seva quantitat. És important ressaltar que, una vegada que el líquid ha entrat en ebullició (i està bullint), la temperatura no sofreix cap variació.

La temperatura de la matèria està vinculada a l'energia cinètica de les seves molècules. L'habitual és que unes poques molècules puguin fer fallida la tensió superficial: no obstant això, una vegada aconseguida la temperatura del punt d'ebullició, s'incrementa l'entropia i les partícules es desordenen.




LQ3: roba seca LQ3: roba seca Reviewed by Anonymous on November 24, 2019 Rating: 5

No comments:

Follow Us

Powered by Blogger.