Hort hidropònic

Aquest curs hem fet un hort hidropònic: l'hem dissenyat, l'hem construït, hem fet germinar els enciams, els hem trasplantat i n'hem fet el monitoratge. 


Aquí t'expliquem aquest apassionant projecte que ha durat gairebé 6 mesos!!!! 

A mesura que llegeixis, podràs accedir a totes les pràctiques i experiències, el vído presentat a la Semana Internacional celebrada a Argentina, al nostre diari d'abord i a les reflexions finals. Gaudeix-ne! 

El mètode i els avenços

El primer pas és, des de l'assignatura d'English i en grups, respondre algunes qüestions fonamentals:
    1. Avantatges i desavantatges dels horts hidropònics (productivitat, plagues, requeriments, costos…)
    2. Quins nutrients necessiten les plantes i què aporta cada nutrient?
    3. Quins són els compostos químics dels fertilitzants més comuns en horts hidropònics?
    4. Què és exactament la fotosíntesis? què necessita la planta per aconseguir-la?
    5. Com funcionen els LEDs? Quins són els requeriments en LEDs per una bona fotosíntesi?
    6. Quines verdures es poden cultivar amb hidroponia? Per què?
    7. Com està el mercat actual en el sector? Hi ha alguna normativa al respecte?
    8. Quins són els possibles espais per poder construir un hort hidropònic. (Llistar diferents possibles ubicacions)
    9. Quins espectres de llum són els adequats per les plantes? 
    10. Quantes hectàrees de terra estan actualment en desenvolupament hidropònic? I quina quantitat de producte arriben a subministrar al mercat?
    11. Es poden tractar les aigües residuals dels horts hidropònics de manera controlada, per tal de no abocar nitrats i fosfats? Com?

Podeu identificar quines d'aquestes qüestions són imprescindibles per dissenyar i construir el nostre hort?


Les plantes necessiten llum

Tothom sap que hi ha plantes d'interior, plantes d'exterior, plantes que necessiten llum directa i altres que no. Però què és la llum? 

Hem iniciat el curs de Química estudiant la llum i la seva interacció amb la matèria. Hem identificat elements a partir de la radiació electromagnètica emesa en el rang de la llum visible (colors) quan està sotmesa a la flama, és a dir, hem emprat l'espectroscòpia a la flama. També hem pogut jugar amb vidres polaritzats per entendre millor la direccionalitat de la llum i els reflexes. Hem jugat amb un prisma òptic i amb la refracció de la llum en diferents medis.

Ja hem fet la instal·lació elèctrica de l'hort! 




Les plantes necessiten nutrients

Les plantes necessiten nutrients que, si no els troben en el sòl, caldrà subministrar-los mitjançant una dissolució de sals de nitrat, sulfat i fosfat.

La concentració de sals en aigua ha de ser l'adequada i això ho mesurarem a través de la conductivitat elèctrica (EC). Per aconseguir mesurar la EC amb precisió, hem estat fent algunes calibracions. 

El pH de la dissolució el podem modificar afegint vinagre i bicarbonat. Us ho expliquem.

Però, què passa si la concentració de sals és excessiva? i si és insuficient? Aquests dos escenaris els hem estudiat a l'analitzar l'osmosi. Hem observat el fenomen en dos escenaris oposats: l'efecte de la sal en una patata i l'efecte de la immersió en vinagre d'un ou.

Amb tots aquests coneixements, hem decidit quines seran les variables de l'estudi del nostre hort hidropònic. Deixarem les plantes sense ferro? sense magnesi? o canviarem el pH? Aquí et mostrem la decisió final.

El midó és la molècula que empren les plantes per emmagatzemar energia. Sabem que el midó és un polisacàrid de la glucosa. Tenim altres glúcids que també contenen glucosa, com la sacarosa o la lactosa. Com els diferenciem?

Disseny i construcció del nostre hort

El muntatge que hem triat pel nostre hort és molt senzill: un recipient de plàstic, una làmina de poliestirè expandit (porexpan) per fer de suport a les plantes, uns planters i una bomba d'aigua per airejar-la i augmentar la quantitat d'oxigen dissolt.




 






El planter d'enciams

Hem decidit començar realment des de zero i farem un planter d'enciams! Mirem-ne un exemple....

Ja tenim el nostre planter!!!! Mireu com estan després de 7 dies!!!


A dia 15 després de construir el planter hem pogut trasplantar els enciams. Ja està tot llest per començar el monitoratge.


Participació a la Setmana Internacional!

Hem preparat el següent vídeo pel nostre primer congrés internacional!




Es tracta d'una ponència a la "Semana Internacional de la Ciencia, el Arte y el Deporte", organitzat pel Polo Educativo Dante-Hölters.

Monitoratge del nostre hort

El primer pas és saber què volem estudiar. És a dir, només volem aconseguir que els nostres enciams creixin? O volem veure com responen davant de condicions diferents? A Biologia hem decidit exactament què volem estudiar.

Quina informació és la rellevant per saber si l'hort està funcionant bé? Com dissenyem la recollida de dades?

El procés no és immediat, ens caldrà ajustar molts aspectes i repetir processos. Dediquem una secció especial al Diari de bord


Cloenda del nostre hort - 2021

Doncs ja hem arribat al final d'aquest camí!

Hem après moltes coses sobre els horts hidropònics, els seus nutrients, la rellevància de la llum correcta (la freqüència correcta), els possibles problemes de l'aigua per la falta d'oxigenació però, alhora, com unes petites bombes d'aigua poden malmetre les arrels, els punts crítics a l'hora de germinar les llavors (humitat i llum),.... 
També ens ha demanat molta constància! I entre exàmens i altres activitats, no podem negar que algun cop hem fet patir a les plantes... però també ens n'hem encarinyat i, fins i tot, alguna tenia nom! N'hem après, i molt!

Us hem preparat una infografia amb la informació més rellevant. Visiteu el codi QR per saber-ne més!








Hort hidropònic Hort hidropònic Reviewed by Anonymous on September 19, 2020 Rating: 5

No comments:

Follow Us

Powered by Blogger.