STEAMFUL-CROATIA

                    

Durant la setmana de l'1 al 7 de maig hem estat a Osijek (Croàcia). L'estada l'ha organitzada l'escola Elektrotehnicka i prometna skola Osijek, que té diversos estudis de formació professional en electrònica i computació.

La temàtica de la setmana ha estat la protecció de la democràcia i la gestió del conflicte. Una temàtica molt adient a la situació actual en la que es troba Europa.

Durant la setmana hem compartit vivències amb alumnat de tots els països implicats: Croàcia, Estònia, Grècia, Itàlia i Portugal.

Vam marxar de Barcelona el diumenge 1 de maig. El vol ens va deixar a Budapest i d'allà ens van portar en furgoneta fins a Osijek.

DILLUNS

El dilluns vam poder visitar l'escola d'acollida. Tenen uns 600 alumnes de formació professional. L'edifici s'ha ampliat recentment i té un hall esplèndit, amb una claraboia que ilumina les 3 plantes i crea un ambient diàfan i lluminós. Té un petit bar, però la cantina és a l'edifici del costat. També hi ha un jardí amb una terrassa, espectacular en els dies de sol, però, pel que diuen, a l'hivern i neva molt!

A primera hora del dilluns vam participar en unes activitats per trencar el gel. Conexiem a l'alumnat croata, però la resta era la primera vegada que els veiem. Vam desitjar-nos una molt bona setmana i vam per un pica-pica amb pastissos fets amb groselles.


Després del pica-pica vam poder assistir a la conferència de Dragan Vulin, un polític que ha treballat a diferents nivells de Croàcia (municipal, regional i nacional) i que va ser un dels millors alumnes de l'escola d'acollida. Algún professor ens en va parlar molt bé! Dragan Vulin ens va parlar dels 3 poders de la democràcia (legislatiu, executiu i judicial), dels fonaments per tal que aquesta estructura funcioni i dels punts dèbils existents. També ens va recalcar la rellevància de l'educació en el bon funcionament de la democràcia.
Un cop finalitzada la xerrada, ens van fer una ruta turística per la ciutadella, la riva del riu Draga i el centre neuràlgic d'Osijek, amb la Catedral i els edificis que li donen el nom a la ciutat de 'la petita Viena'.




DIMARTS

La segona jornada de la mobilitat del projecte STEAMFUL a Osijek va començar amb una conferència del periodista Tomislav Levak sobre la desinformació i les fake news en els medis, especialment en la new media. Ens va donar algunes pautes per corroborar la informació que rebem, tot i que els biaxos tant a la hora d'informar com a la hora de revisar són difícils d'eliminar del tot.

Després vam visitar l'empresa base58, que treballa en la enginyeria blockchain, en les xarxes energètiques intel·ligents i en plataformes de comunicació.  Ens van descriure d'una manera molt amena les diferents modalitats de ciberatacs i ens van posar al dia de les últimes tendències. També vam entendre les diferències entre ciberatac i ciberterrorisme.

Al migdia vam fer un dinar de germanor a la cantina. 

Ja amb la panxa plenat, vam poder conèixer els productes desenvolupats ens les diferents escoles com a resultat del hackathon que vam fer el març a Prat Educació.  Les nostres alumnes van presentar el primer prototip de PsychoPrat, una plataforma pel suport educatiu i psicològic a la nostra Escola, basada en els 4 pilars: psicologia, mentoring, tutoria i orientació.  Ho van presentar d'una manera molt divertida i espontània,  va ser un èxit. Enhorabona!!!


DIMECRES

La tercera jornada la vam començar amb un workshop sobre mediació i ressolució de conflictes.

Davant d'un conflicte, actues com una tortuga? una guineu o potser un mussol? veus els problemes de lluny o intentes buscar-ne una solució? Resulta interessant adonar-nos que no tothom associa els mateixos atributs a cada animal i apareixen discrepàncies en la interpretació del diagrama. 
Una altra manera d'aprendre a gestionar conflictes és aprofundir en la consciència de grup. En aquesta línia vam fer un joc competitiu entre dos grups, però els punts es guanyaven individualment. Així que calia buscar una etsratègia entre els propis membres de l'equip i, inclús, els de l'equip contrari.

Després del dinar de germanor habitual, vam dedicar la tarda a aprofundir en la detecció de fake news. Ens vam organitzar en grups internacionals i vam redactar una notícia. Per fer-ho, vam emprar pàgines web especialitzades per tal de que la notícia tingués un cert impacte. Al final de l'activitat, la resta de participants havien d'identificar si la notícia era certa, parcialment certa o falsa. Hi va haver de tot, des de notícies internacionals fins a curiositats i premsa del cor; ens vam riure una bona estona!


DIJOUS

La quarta jornada a Osijek la vam passar a Kopački rit, el parc natural dels aiguamolls del Danubi
En mig d'aquest espectacular paisatge hem estat buscant solucions a aplicar a la nostra Escola per reduir la desinformació i detectar les fake news.  El nostre alumnat va treballar en un entorn privilegiat i en grups internacionals, i ho van fer sense dispositius electrònics! tot un repte. L'objectiu era tenir idees el més genuïnes possibles. Ho van aconseguir? els productes no es farien públics fins el divendres...

Vam poder gaudir un cop acabada la feina. Vam fer llargues excursions amb bicicleta, vam veure cérvols i cignes,  vam anar en canoa rodejats de granotes i tortugues, i vam passejar pels aiguamolls rodejats d'ocells.  Un dia espectacular!!!


També vam tenir moments divertits cantant i ballant. La Marta C., colombiana i alumna de la nostra escola, ens va ensenyar a ballar la Bachata!

I al final, com no, vam gaudir d'una bona migdiada....


DIVENDRES

La presentació dels productes dissenyats al llarg del hackathon es van mostrar el divendres al matí. Els productes tenien l'objectiu de combatre les fake news des de les nostres escoles. Es van dissenyar pàgines web, apps i fins i tot un concurs! L'equip internacional guanyador va ser Rumours, una xarxa social gestionada per l'alumnat des d'on es publiquen notícies trobades a la web i se'n analitza la seva veracitat. Serem capaços i capaces de crear alguna cosa similar en els propers mesos?

En acabar el hackathon va haver-hi l'entrega oficial de diplomes d'assistència i un comiat molt emotiu entre tots i totes les participants. Es nota que van fer vincles!
Una gran experiència que portarem als nostres cors!
I ja fora de les activitats del projecte, vam anar a Dakovo, a visitar la catedral i una granja de cavalls. En vam poder veure de recent nascuts!!!











STEAMFUL-CROATIA STEAMFUL-CROATIA Reviewed by Anonymous on May 02, 2022 Rating: 5

No comments:

Follow Us

Powered by Blogger.