STEAMFUL

 

                       
        



A Prat Educació sóm partners del projecte Erasmus+ STEAMFUL.

El projecte es basa en l'anàlisi de l'informe ESPAS 2019 (European Strategy and Policy Analysis System): “Global trends to 2030. Challenges and choices for Europe. A road map to the future".

En aquest informe es proposen una sèrie de reptes amb els que els i les futures ciudadanes europees es trobaran com, per exemple, el canvi climàtic, la demografia i l'imigració, la vellesa, la intel·ligència artificial, el creixement econòmic i el mercat internacional, el terrorisme, etc.

L'alumnat serà empès a buscar possibles 'solucions' a aquestes problemàtiques emprant una metodologia 'STEAMFUL': crearan productes o prototips capaços de fer front i gestionar les futures tendències. Es seguirà, per tant, una metodologia basada en problemes (ABP), en el learning-by-doing i en l'aprenentatge cooperatiu.
L'alumnat treballarà en grups multiculturals utilitzant la metodologia 'Hackathon' (maratons digitals) i haurà d'afrontar reptes motivadors.

Compartim projecte amb: Itàlia, Croàcia, Estònia, Portugal i Grècia.


1r: El logo del projecte

Comencem la nostra participació a STEAMFUL dissenyant un logo. Un cop vam tenir els candidats, l'equip de docents de ciències va triar el finalista:




Aquest va ser el candidat de Prat Educació, però cada país participant, cada partner, també en va presentar un. El guanyador ha estat el logo d'Itàlia:


2n: El tret de sortida

Ara que tots els membres participants ja poden començar a viatjar a l'estranger, hem de concretar les noves dates de les mobilitats i les tasques a realitzar abans i després de cada experiència. Per fer-ho, tot el professorat implicat a STEAMFUL ha vingut a Prat Educació. Al llarg de 3 dies hem anat revisant toes les activitats, acabant-les de perfilar i coordinant-nos. Hem fet treballs en equip i també debats. També ens hem pogut conèixer en persona. Ha estat molt profitós! Llegeix aquí tot el que hem fet.


3r: El canvi climàtic

El primer repte de STEAMFUL està relacionat amb el canvi climàtic, però.... què sabem realment sobre el canvi climàtic? Què ens preocupa? En què podem aportar el nostre granet de sorra?

  • Hem iniciat l'estudi buscant els beneficis que té la instal·lació d'horts hidropònics a les ciutats i com contribueixen a la reducció del canvi climàtic. Us hem preparat unes infografies molt interessants!
  • Hem treballat de forma col·laborativa amb alumnat internacional en la nostra estada a Campobasso (Itàlia). Aquí trobareu una descripció del que hem fet i viscut.
  • Ara toca aplicar algunes de les propostes de l'equip guanyador del Hackaton. Per fer-ho primer hem fet un brainstorming i hem acordat fer:
    1. Anàlisi dels residus que generem a l'aula durant una setmana. L'objectiu és decidir quins contenidors cal tenir a l'aula i quins poden estar al passadís, compartits entre diferents cursos.
    2. Revisió de l'escola i identificació de possibles punts de millora
    3. Preparació d'una carta dirigida a la Direcció de l'escola suggerint possibles millores per aconseguir una escola més verda
    4. Redacció de la carta de compromís del projecte ETHOS.


La carta a la Directora l'hem presentada i debatuda tot tornant de les vacances de Nadal. Ha estat un plaer descobrir que moltes de les accions ja s'havien plantejat des de la direcció i la carta ha estat un nou recordatori per accelerar-ne el procés.

La presentació final de totes les accions ha estat el dimarts 11 de gener. Tots els partners hem presentat les activitats i els productes relacionats en convertir les nostres escoles en escoles verdes. Hi ha hagut propostes molt interessants!

4t: El creixement econòmic i el mercat internacional

La setmana del 14 de març hem acollit a 25 alumnes provinents de 5 països diferents!
L'objectiu de la setmana ha estat aprofundir amb el creixement econòmic i el mercat internacional. Amb la intenció de que sigui 100% un projecte student led (dissenyat, coordinat i dirigit per l'alumnat), hem creat un grup de treball: BCN Steamers.
Els i les BCN Steamers han estat seleccionats a partir d'una sol·licitud voluntària que va presentar cada estudiant. En la sol·licitud ens explicaven els seus objectius i interessos, la seva aportació personal i la seva experiència en els treballs en equip. Ara tenim un grup format per 12 BCN Steamers que ho han tot perquè la setmana del 14 de març hagi estat única.
Per llegir tot el procés de disseny, prova i execució de les activitats proposades de la mà dels i de les BCN Steamers (Martina i Marta a la redacció i Lucas a la fotografia) entreu a l'enllaç:


El hackathon va consistir en crear una DAO (decentralized autonomous organization) finançada amb criptomonedes. La DAO guanyadora va ser PsyCelo, una empresa que donava suport psicològic a nivell internacional i que es finançava amb Celos. Nosaltres hem volgut crear la nostra DAO, adaptada a les necessitats de l'escola. Hem creat PsychoPrat, una aplicació que dona resposta a les 4 necessitats principals: suport psicològic, mentoratge, tutoria i orientació acadèmica.


5è: Democràcia i resolució de conflictes

Durant la setmana de l'1 al 7 de maig hem estat a Osijek. En el següent enllaç us expliquem tota l'experiència:
STEAMFUL STEAMFUL Reviewed by Anonymous on October 15, 2020 Rating: 5

No comments:

Follow Us

Powered by Blogger.