El prisma òptic

 Autores: Helena, Thomas i Paula

Estris utilitzats:

  • Capsa de sabates (per aconseguir una petita escletxa de llum)
  • Llanterna o lampara
  • Prisma
  • Fons blanc


Procés:

  • Per començar preparem tots els estris. Els quals són una capsa de sabates, una llanterna, un prisma i un fons blanc el qual serà on veurem el resultat.
  • Després fem un forat més o menys rectangular de manera que surti una petita escletxa per on passi la llum.
  • Agafem el prisma i el col·loquem a uns 30 cm de la caixa intentant que l’escletxa de llum apunti cap a ell. Col·locarem la superfície blanca també a uns 30 centímetres del prisma.
  • Anirem movent el prisma fins a aconseguir que a la superfície blanca es vegi reflectit l’arc de Sant Martí. 

Explicació detallada:

Per què la llum blanca s’acaba transformant en un Arc de Sant Martí?

[1][2][3]
Isaac Newton va ser entre moltes coses principalment un gran matemàtic i científic del segle XVII. Ell va ser qui va descobrir que la llum es pot descompondre per diferents colors amb diferents freqüències amb l’experiment del prisma òptic, l’any 1666. Aquest experiment és un dels experiments més senzills, però a la vegada ens dona molta informació important. 
Aquest fet succeeix, ja que la llum blanca és la combinació de tots els colors primaris i amb totes les freqüències de cada color. Quan fem que aquesta llum passi pel prisma fa que aquests colors, a causa de la diferència de freqüència de cada color, se separin i es puguin veure sobre una superfície, els que són els colors de l’arc de Sant Martí.
En conclusió en sortir la llum, és transformada en colors, això és degut a la seva freqüència determinada. També produeix que cada un dels colors, pateixin una lleu desviació i un petit canvi de la direcció de la seva propagació a causa de la refracció.
Aquest experiment va ser molt important, ja que es va saber per primera vegada que la llum blanca estava composta per múltiples colors. 



En aquesta primera i segona imatge es pot apreciar com tallem un petit rectangle, per tal que pugui passar la llum i així arribar al prisma de manera més controlada.










En les següents imatges ja es pot començar a apreciar en alguna part el petit arc de Sant Martí encara que no és molt clar, això que es crea quan incidim la llum en el prisma, com hem vist anteriorment això passa perquè el prisma fa que la llum se separi en diferents colors i diferents freqüències.








Finalment en les dues últimes imatges, podem apreciar bastant bé els colors primaris, que aquests són els que formen l’arc de Sant Martí. Per trobar-los vam haver d’estar girant el prisma uns cops i provant des de diferents distàncies. Perquè així la llum incideix de diferents formes en el prisma i podem veure com funciona millor o com s’aprecia millor l’arc de Sant Martí. Així finalment el vam trobar. 



Referències:


El prisma òptic El prisma òptic Reviewed by Anonymous on October 13, 2021 Rating: 5

No comments:

Follow Us

Powered by Blogger.